LED verlichting

LED verlichting

Juiste verlichting heeft een grote invloed op onze gezondheid en gemoedsinstelling. Daarom is de juiste verlichting zo belangrijk in de woonkamer. Ook hier is ledstrip verlichting bijzonder goed toe te passen. De woonkamer op een goede manier verlichten is nog niet zo eenvoudig omdat de kamer voor diverse doeleinden wordt gebruikt.

Voorbeelden

Er is een complete set te koop die bestaat uit een multicolor flex strip van 5 meter. Er zit een led controller bij en een voeding. Ook zijn er beugels bij voor de montage. Er zitten 60 leds op een meter en de voeding is 12 Volt.

Hetzelfde setje maar dan met 30 leds op een meter dus totaal 150 stuks. De strip is verder vochtdicht. En als bovenstaande set maar dan met afstandsbediening. Led verlichting in de woonkamer is sierlijk, sfeervol en ook bijzonder spaarzaam. Deze ruimte wordt veruit het meest bezocht dus zorg dat de verlichting in overeenstemming komt met het interieur en met uw lichtvoorkeuren.

Voor wie bereid is iets meer te investeren voor de aanschaf van echt energiezuinige lampen wil ik toch graag even wijzen op de snel toenemende mogelijkheden van LED-verlichting. De investering heeft u er, afhankelijk van het gebruik, al na ongeveer een jaar uit. LED-lampen zijn ongelofelijk veel zuiniger dan de ouderwetse gloeilamp.

Ook ten opzichte van de spaarlamp wordt er nog heel veel energiewinst geboekt en LED-lampen bevatten geen kwik. Het assortiment is nu nog beperkt, maar er komen steeds meer modellen en soorten op de markt. Een handig overzicht met verlichtingstermen. Maar welke lamp is nu vergelijkbaar met die ouderwetse gloeilamp? Zie de vergelijkingstabel Gloeilamp-Spaarlamp-Ledlamp rechts van het scherm.

Voordelen

Laag energieverbruik

Een LED-lamp verbruikt tussen 2,5 en 5,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloeilamp of halogeenspot (30/50 watt) en ook een stuk minder dan de spaarlamp (5/12 watt). Hierdoor kunt u op jaarbasis flinke bedragen besparen op uw energienota.

Duurzaamheid

De gemiddelde levensduur van een LED-lamp is 50.000 branduren. Tegenwoordig zijn er zelfs LED-lampen die een levensduur hebben van 100.000 branduren. Omgerekend betekent dat, bij een gebruik van 4 uur per dag, een LED-lamp gemiddeld 50 jaar meegaat. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 branduren en een spaarlamp van 6.000 branduren.

Milieu vriendelijk

De LED-lamp is een zeer energiezuinige lamp, verbruikt maar liefst 90% minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat ruim 50 keer langer mee. Bovendien hoeft een LED-lamp, in tegenstelling tot de spaarlamp niet bij het chemisch afval, maar kunnen gewoon in de prullenbak. Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED-lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar!

Geen warmteontwikkeling

De warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel lager dan een bij standaard lamp. De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED-lampen word slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte en u kunt ze dan ook allen tijde aanraken zonder de handen te verbranden. Doordat er geen warmteontwikkeling is, is het een zeer efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting.

Geen opwarmtijd

Een LED-lamp heeft geen opwarmtijd nodig, zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is.

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid van de LED-lamp zit hem in het feit dat het product in aanschaf duurder is, maar de besparing op de energienota maakt deze aanschaf meer dan de moeite waard. Eén LED-lamp bespaart jaarlijks gemiddeld 55 kWh, dit komt momenteel overeen met € 12,- op jaarbasis (huidige energieprijs is € 0,22 per kWh). Met de besparing op uw energienota, heeft u deze lamp in binnen 2 jaar terugverdiend, terwijl u de komende 35 jaar geen nieuwe lamp hoeft te kopen en de besparing op uw energienota jaarlijks stijgt.